MCDV PADAM, ASHAKIRAN EN HET SARNAMIHUIS

Het Multiculturele Dagcentrum Padam in Spijkenisse biedt niet alleen hulp maar verzorgt ook waar mogelijk is de wensen en behoeften aan 50 plussers. Gedurende één of meerdere dagen per week worden er groepsactiviteiten georganiseerd. Het gaat daarbij in het bijzonder om te voorzien in de behoefte van sociaal cultureel contact. Zo heb ik namens dansschool Ashakiran de stap genomen om, samen met 3 dansers die zich vrijwillig hebben aangemeld om mee te gaan naar het dagcentrum, een dagactiviteit te organiseren voor deze ouderen. De bedoeling van het bezoek naar het dagcentrum was om een paar ouderen te vragen over hun leefwijze in Suriname en of zij nog iets weten over de tijd van Kantraki (Immigratie). Op woensdag 24 oktober werden we opgewacht. De vrolijkheid, de blije verwachting van en de warme ontvangst maakte het voor ons heel makkelijk om deze ouderen aan te spreken. Al gauw kwamen we aan de praat en mochten we deel uit maken van deze bijzondere middag. Met hulp van Yvonne Koellin konden we de verhalen horen van Baba Mathura 93 jaar, Baba Panday 83 jaar, Mai Sewgobin 81 jaar en Baba Koellin. De gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt in Suriname hebben we op film vastgelegd. Na dit bezoek hebben we een samenwerking gecreëerd tussen het Dagcentrum Padam en Dansschool Ashakiran. Deze samenwerking hebben wij voortgezet naar een bezoek bij het Sarnamihuis. Op 17 februari 2006 werd het Sarnamihuis feestelijk geopend aan de Brouwersgracht 2 in Den Haag. Het Sarnamihuis is een plek waar men terecht kan voor informatie over de Hindustaanse geschiedenis, taal en cultuur. Het Sarnamihuis is opgezet volgens het concept van vijf domeinen: documentatiecentrum, museum, onderzoek, voorlichting en culturele evenementen.

klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting

Vrijdag 26 oktober, rond half 10 vertrokken wij van dansschool Ashakiran naar het Sarnamihuis, daar wachtte heer Ramnarain en Rishma ons op. Na een kop koffie begonnen we de ruimte in te delen voor de komst van de groep Padam. Tijdens het wachten met een kop koffie/thee hadden we allemaal ons eigen verhaal naar voren gebracht. Wat doet het Sarnamihuis met je, vragen oproepen? Wie ben ik en wie waren mijn voorouders? Waar komen ze vandaan? Voor we het wisten, werd er aangebeld. Nee, dat waren niet de ouderen maar de gids, de heer Chan Choenni, die deze dag vrijwillig de rondleiding verzorgde en het een en ander vertelde over de immigratie. Daarna werd men door Ashakiran (in samenwerking met Bhaya Ramnarain en Rishma) opgevangen en vervolgens begeleidt naar de ruimte voor ontvangst. De heer Choenni deed de inleiding en vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep werd rondgeleid in het museum en de tweede groep kon vervolgens de documentaire van de laatste Kantraki zien. En toen werd de groep weer omgewisseld. Na de rondleiding konden we een warme maaltijd nuttigen die het dagcentrum verzorgd had voor ons allemaal. Ter afsluiting zou het huisbandje van Padam voor muziek zorgen en voor even was er paniek want een dholak zonder dholak speler, dan was het bandje niet compleet. Varun Nanda en Shantilal Sewnandan waren ook vrijwillig langsgekomen om deze bijzondere dag mee te maken. Varun is een dholak speler en Shantilal een zanger. Zo kon de afsluiting toch nog plaatsvinden. Tijdens de muziek werd er gedanst, gezongen, geklapt en bara's gegeten. We kunnen spreken van een geslaagde dag. Een wisselwerking van ouderen en jongeren samen. Zoals drs. Wierish Ramsoekh zei: "Prachtig hoe alles zo samen valt."

klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting klik op de foto voor een vergroting

Langs deze weg wil ik nogmaals een aantal mensen bedanken voor deze bijzonder geslaagde dag. Samen hebben we de ouderen een onvergetelijke dag bezorgd en een vruchtbare samenwerking gecreëerd.

Ashakiran: Menie, Arisca, Nisha, Amberien, Charlene, Lidia, Gisela, Pooja, Varun en Shantilal

Sarnamihuis: drs. Wierish Ramsoekh, dhr Ramnarain en Rishma

MCDV Padam: Alle medewerkers en voornamelijk Rishi, Roshni en Yvonne.

Bron: Nieuwsbrief Dansschool Ashakiran jaargang 6 - nummer 17 - december 2007